Badstu – sommer og vinter

4103503626_d71d27dab2Det er ikke noen særlig stor overraskelse for de aller fleste mennesker der ute at det er deilig å ha en badstu i huset. Ei heller at det er deilig å ha en badstu utendørs, for den saks skyld. Det fine med en badstu, uansett hvilken form og størrelse den har, er at den alltid vil gi deg glede og kan skylle bort alle negative følelser. Badstuer er et populært tilbehør i norske hus og hytter. Kanskje ikke like utbredt som i Finland og Russland, men allikevel en ganske vanlig ting å bygge seg få fort man har tid og penger til det.

Selvsagt er en badstu mest i bruk om vinteren, når nettene er kalde og lange. Har man en badstu i huset er det ikke stort mer som skal til enn å gå ned trappen, kle av seg og nyte en time eller to i avslappet tilstand mens svetten renner av kroppen og drar med seg all skitt og møkk fra porene. Ikke nok med det – det å sitte i badstu er en veldig sosial aktivitet! Fyr opp ovnen og inviter vennene over på besøk. Etter en god middag og noen glass med vin er det ekstra deilig å kunne sitte i en badstu og diskutere nyheter, politikk og sladder mens den varme luften borer seg inn i huden og renser sjelen fra all negativitet. En badstu kan faktisk få deg igjennom selv den verste vinteren på ett hundre år, så lenge du fyrer den opp ofte nok og lærer deg å nyte varmen i lange stunder. Jo lenger du sitter i en badstu, desto bedre er det for kroppen – så lenge temperaturene holder seg på det normale.

Har man en stor hage eller en hytte med masse plass, kan man bygge en ekstra stor badstu med plass til et helt fotballag – i en slik badstu kan man like gjerne sette opp et bord og noen stoler for deretter å nyte noen slag med kort. Om sommeren kan det virke som at det er mindre bruk for en badstu, men det er bare de sosiale normene som stopper deg fra å fyre den opp. For hvem har vel sagt at man ikke skal rense porene om sommeren? Når det er som varmest ute er det som regel også ekstra mye støv i lufta – denne setter seg i porene, og gjør at flere mennesker har hudproblemer om sommeren enn om vinteren. I tillegg elsker bakterier varme og fuktighet, så om du slapper av på stranden i noen dager er det nærmest nødvendig å ta seg en skikkelig skrubb i en badstu.

De som har råd og plass har sikkert bygd seg en badstu allerede, men hva med de som verken har et stort hus eller hytte? Jo, da er det bare å søke seg opp på offentlige badstuer! Slike finnes i mange byer Norge rundt – et raskt søk på nettet vil garantert bringe frem flere badstuer du kan leie med en gruppe venner og kose dere en kveld. Badstu på vinteren, badstu hele året – badstu heler sjelen, badstu heler såret.