Bygg din egen badestamp

hot-tubUansett om du har et hus med en stor terrasse, en fast campingplass du drar til hver sommer, eller kanskje begge deler, har du sikkert tenkt på hvordan du kan gjøre uteplassen finere. Kanskje har du allerede lagt et tregulv utendørs? Kanskje er alt allerede fint og skjønt, men du kan ikke bli kvitt følelsen av at det er noe som mangler? Noe som løfter atmosfæren til nye høyder? Noe som stråler ut kos og hygge? Da er det på høy tid å få seg en egen badestamp!

Badestamp er faktisk et ganske gammeldags ord for de fleste nordmenn, men ikke mindre spennende og sosialt av den grunn. En badestamp er i bunn og grunn et utendørs boblebad uten bobler. Badestampen består som regel av en rund, tønnelignende struktur med en innebygd peis som fyres opp så fort vannet har fylt opp midtseksjonen. Det er ikke uvanlig å plassere ovnen under badestampen, slik at all den genererte varmen sprer seg oppover til vannet. En badestamp er rimelig enkel å sette opp så fort den er ferdigbygd og klar for bruk. Plassér den der du mener den passer best, og fyr opp peisen – en drøy time senere er vannet så varmt og deilig at man vil hive seg inn og la nervene og musklene slappe helt av.

Selvsagt kan man gjøre ting enkelt og søke seg opp på et selskap som bygger badestamper, i hvertfall om man er en bedagelig anlagt person – eller en arbeidsnarkoman som nærmest sover på kontoret. Badestamper finnes i mange ulike varianter, og kan kjøpes for så lite som 8 000 kroner. Vil man dog kunne skryte av å ha bygd sin egen badestamp, er det faktisk ikke så vanskelig som man først kan tenke seg. Det er bare å ta turen til nærmeste materialforhandler og plukke frem litt plank av rett slag, samt få tak på en billig ovn.

Av treverk er det gran og lerk som passer best, men om man kun nøyer seg med det beste er det polyuretan som gjelder. Et raskt søk på nettet kan bringe frem detaljerte beskrivelser av hvordan man kutter opp plankene, hvor de skal bankes sammen og hva som er viktig å tenke på når man setter sammen badestampen. Så har man ovnen – valget står mellom innvendig og utvendig ovn. Har man ovnen på innsiden, vil vannet bli varmt raskere samtidig som man sparer litt på plassen – slikt passer ypperlig til de som vil ha en badestamp på terrassen. Har man godt om plass og tid, bør man dog heller finne en stor, god utvendig ovn. Da blir det mer plass til de som faktisk vil hoppe i vannet med deg, om du nå ønsker å kunne få plass til så mange mennesker som mulig.

Badestamper er nyttige, de er gode for huden og fjerner stress på sekunder. Man må bare passe på å filtrere vannet eller bytte det ut så ofte som mulig – bakterier elsker varme, våte omgivelser. Bygg din egen badestamp og nyt en avslappende atmosfære året rundt. Kroppen din vil takke deg, vennene dine vil sponse deg med kalde drikker så lenge du inviterer dem over, og kjæresten din vil vil takke deg for nye måter å slappe av på.