Historisk bruk av bad og badstu

10622674076_802c9a8e6aNå har hygiene vært en viktig del av samfunnet i mange hundre år – helt siden menneskene begynte å forstå at daglig vask og rens kunne holde døden borte. Bading foregikk for det meste utendørs, ved elver og innsjøer med ferskvann. Inntil man oppfant såpe, måtte man holde seg til naturprodukter som man skrubbet kroppen med, for deretter å skylle av og håpe at alle basselusker ble borte.

Det var derimot romerne som revolusjonerte måten vi så på bad og badstuer. De oppfant en måte å bringe ferskt vann inn i byene, og deretter til enkelte hus med privilegier. Romerne oppfant også såkalte varme bad, thermae, en tidlig versjon av badstuene, der menn fra alle sosiale klasser kunne prate og diskutere mens de ble skrubbet inn med såpe. Japanerne har også vært flinke med å utvikle baderommet, og den dag i dag er bading en utrolig viktig del av den japanske kulturen. Japanerne er dog veldig sparsomme når de bader i varmt vann – det er ikke uvanlig at en hel familie kan bruke det samme vannet, selv om de selvfølgelig dusjer på forhånd for å ikke bringe skitten sin med seg inn i badekaret.

Europeere derimot har ikke alltid vært flinke til å overholde hygienen. Det ble faktisk sett på som dårlig mote å dusje helt frem til det 19. århundret, når den første ordentlige såpen begynte å bli produsert i England. Franske konger og aristokrater gikk gjerne rundt med lus under parykken uten at det var noe unormalt. På 1800-tallet ble det dog endelig vanlig å bruke såpe på kontinentet vårt, samtidig som de skitne fellesbadene som florerte fra 1600-tallet begynte å stenges. Hygiene ble endelig tatt på alvor, og det ble slutt på de vanvittige holdningene som inneholdt blant annet kirkens anbefalelse om å kun vaske hender, ansikt og ører. Derfra var det strak vei oppover når det kom til bad og badstu!

Moderne fellesbad ble bygd, varme kilder ble brukt til å bygge opp gamle tyrkiske badstuer og romerske thermae, og på slutten av 1800-tallet begynte rent vann å endelig flomme inn i hus og leiligheter på kryss og tvers av Europa. Badstuer ble på samme tid utbygd langs store deler av kystlinjen til det Baltiske havet, der russere, finner og estere gjerne tilbragte så mye tid som mulig. Etter en time i badstuen kunne man løpe ut barbeint i snøen og hoppe inn i den kalde sjøen, for deretter å spurte tilbake til det ekstremt varme rommet og fortsette sosialiseringen. Bad og badstu har eksistert utrolig lenge – mennesker har etterspurt, krevd og oppdatert sine baderom og saunaer år etter år.

Nå om dagen har man utallige typer av hygieneprodukter som går hånd i hånd med utallige typer av bad og badstuer. Neste gang du skal ut på ferie kan det anbefales sterkt å søke seg opp på en spa-by der man kan prøve ut flere dusin ulike typer bad, alle med sin egne aroma, historie og positive virkning på kroppen. Også verdt å nevne er hammam-bad, meget spesielle bad fra Midtøsten der du blir skrubbet av profesjonelle mennesker fra alle kanter, mens varme vannstråler spyler bort stress og negativitet.