Utdannelse innen bygg

6141150633_b0df3ac1fbDet er mange grunner til hvorfor Norge er et så fantastisk land å leve i. Det handler ikke mest om oljen, selv om den hjalp oss på veien mot velferdsstaten. Det handler heller i vår mentalitet, vårt syn på livet og på jobben som må gjøres for at vi skal ta oss frem i verden. Vi respekterer hverandre og veiene vi velger, vi respekterer ulike syn og ulik tro. Vi tar livet på alvor samtidig som vi prøver å gjøre det beste ut av enhver situasjon. Norge er helt spesielt når det kommer til valg av yrker og syn på fremtiden. Her i landet skal folk få gjøre det de ønsker og velge et arbeid som passer dem, uten at det skal kvele ambisjonene.

La oss titte på bærebjelken til ethvert samfunn – nemlig byggarbeiderne. Der byggere, elektrikere og rørleggere i de aller fleste land ser mørkt på fremtiden sin, kan norske byggarbeidere gjøre det de elsker uten å bekymre seg for hva livet vil bringe. Ja, norske byggarbeidere er ettertraktet – de tjener gode penger og nyter et godt liv på lik linje med de aller fleste andre i landet vårt. Når man som ungdom ser seg nødt til å velge en vei fremover, kan man slippe å uroe seg for penger og lønn. Man velger det man brenner for, og går ut av skolen med en garanti for at jobben vil være godt betalt.

Når de er ferdige på skolen, blir ungdommer i Norge bedt om å velge vei. Selvsagt kan man spille kortene trygt og velge en allmennfaglig utdanning, men om man ikke ser seg selv studere på universitet eller høyskole, kan man like gjerne ta opp studier i realfag. De som velger en utdannelse innen bygg kan se frem til et fullverdig liv med masse jobb, både på heltid og i fritiden. Det finnes en rekke ulike linjer man kan velge å gå – fra den svært lukrative utdannelsen som byggteknisk tegner eller byggingeniør, til elektriker, blikkenslager eller feier. Man kan ta opp anleggsgartnerfag eller bli anleggsmaskinfører. Man kan bygge stillas eller kjøre på som glassmester. Heismontører tjener oppimot det dobbelte av hva sveisere gjør, men ingen har så mange jobber å velge mellom som tømrere, rørleggere og murere.

Videregående skoler landet rundt tilbyr en rekke studier i byggfag, og det er ofte nok med to år på skolen før man kan hoppe ut i praksis – for deretter å ta på seg en heltidsjobb med full lønn. Det vanskeligste blir vel å velge nøyaktig hvilken studieretning man velger – asfaltør, platearbeider, landmåler, kranfører? Vil man bli landskapsarkitekt og planlegge utearealer? Vil man lære seg å isolere bygninger? Vil man bli fjell- og bergverksarbeider, lære seg å bygge tunneler eller utvinne råstoffer fra fjellet? En annen godt betalt jobb er industriklatrer, der man kan få over ett tusen kroner i timen for å bestige elektriske anlegg.

Utdannelsen i bygg- og anleggsfag er intensiv, men morsom og spennende. Hver dag er en fest der du er omringet av likesinnede mennesker, klar til å bygge Norge opp til nye høyder. Spørsmålet som gjenstår er kun hvilken utdannelse som passer deg best, og innen hvilket du kunne tenkt deg å jobbe. Velger man feil behøver man ikke fortvile – det er bare å ta opp et år eller to på skolen og legge til en spesialitet. Med tre-fire fagbrev i lomma er man nesten garantert en fantastisk jobbfremtid med spennende oppdrag og høyst tilfredsstillende lønn.